• Open-Tid: 9-16 CET
  • inindieu@gmail.com

17 januari 2023 – senaste nytt

17 januari 2023 – senaste nytt

jul 17, 2023 Other av Per_Oberg

Walt Disney

NEW DELHI, 12 juli (Reuters) – Walt Disney undersöker alternativ för att sälja eller hitta en joint venture-partner för sin digitala och TV-verksamhet i Indien, sade en källa med direkt kunskap på onsdagen.

Indisk Chipfabrik

Hong Kong, CNN, Foxconn säger att de lämnar ett ambitiöst projekt med att hjälpa till att bygga en av Indiens första chipfabriker. Världens största kontraktselektroniktillverkare kommer ”inte längre att gå vidare” med sitt joint venture på 19,4 miljarder dollar med Vedanta (VEDL), ett indiskt metall- och energikonglomerat, sades det på måndagen. Nyheten sågs som ett slag mot den indiska regeringens planer på att förvandla landet till ett ledande tekniskt tillverkningsland.

Färre fattiga i Indien

HT: Totalt 415 miljoner människor lämnade fattigdomen i Indien inom bara 15 år från 2005/2006 till 2019/2021, sade FN på tisdagen och lyfte fram den anmärkningsvärda prestationen av världens folkrikaste nation.

Kashmir-beslutet utmanas

AJ: Indiens högsta domstol har börjat överväga en utmaning mot 2019 års införande av direkt styre i Indien-administrerade Kashmir. Högsta domstolens konstitutionella bänk, ledd av överdomare Dhananjaya Yeshwant Chandrachud, meddelade på tisdagen att den kommer att genomföra dagliga utfrågningar av de framställningarna som gjorts av olika personer till domstolen och som utmanar regeringens beslut att återkalla regionens särskilda status från och med den 2 august 2019.

Stor flygvapenaffär

Frankrike och Indien i € 3 miljarder militär flygaffär. Detta skedde i samband med att indiens premiärminister Modi deltog i firandet av Bastilledagen i Frankrike. Dessutom har länderna beslutat att också gemensamt producera helikoptermotorer.

Monsunregn

Extrema monsunregn slår mot de norra delarna av Indien. Mer än 100 människor är döda. Och över 30 000 har evakuerats.

Indisk månfarkost

Under fredagen sköts en indisk rymdraket upp – i toppen bar den med sig en ny månlandare. Indiens rymdstyrelse vill ha revansch efter att den förra landaren kraschade 2019. Nu är Chandrayaan-3 på väg och med har den flera vetenskapliga instrument. Ett ska mäta värmeledningsförmågan och temperaturen på månens yta och ett annat ska mäta seismisk aktivitet. Det finns även en langmuirsond som ska undersöka månens plasmamiljö. Månlandaren har också en retroreflektor som ska låta forskare på jorden mäta avståndet till månen med hög noggrannhet.

2023 Val till Panchayat (lokalval) i Västbengalen

Nedan säten i de olika typerna: GP= Gram Panchayat (är en grundläggande styrande institution i indiska byar. Det är en politisk institution som fungerar som byns kabinett), PS= Panchayat Samiti (är ett lokalt regeringsorgan på landsbygden (panchayat) på mellanliggande tehsil (taluka/mandal) eller blocknivå i Indien.), ZP= Zila Parishad (är den tredje nivån i Panchayati Raj-systemet och fungerar på distriktsnivå i alla stater).

Antal vunna säten:

Trinamool Congress, TMC, som har majoritet i delstatsparlamentet och styr delstaten.  GP 35606, PS 6560, ZP 877

Bharatiya Janata Party, BJP, som styr Indien på central nivå. GP 9756, PS 1044, Zp 26

Sanyukta Morcha, är en politisk allians som bildades inför valet till Västbengalens lagstiftande församling 2021 som ett alternativ till Trinamool Congress och Bharatiya Janata Party. Det leddes av Communist Party of India (Marxist) och Indian National Congress och Indian Secular Front med andra mindre partier i Left Front. GP 6822, PS 459, ZP 17

Övriga: GP 2972, PS 450, ZP 1.

Under valet dog minst 20 personer på grund av våldsamheter under valet.

avPer_Oberg

From Sweden, working with business development between India and European Union. Living in Stockholm, Sweden and New Delhi, India. Experienced in import, export, manufacturing, and more issues.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *