• Open-Tid: 9-16 CET
  • inindieu@gmail.com

2023 augusti 12, nyheter och info om indisk GST/VAT/MOMS

2023 augusti 12, nyheter och info om indisk GST/VAT/MOMS

Nyheter

֍ Indien på väg att anta en ny dataskyddslag. The Digital Personal Data Protection Bill, 2023. Läs mer här.

֍ Indiens underhus (Lok Sabha) avvisar misstroendeomröstningen mot premiärminister Modi. Utgången var väntad. Men för oppositionen är den ett steg i att många oppositionspartier nu samordnar sig inför nästa val till parlamentet 2024.

֍ Motsättningar har dykt upp i delstaten Haryana i Indien mellan hinduer och muslimer de senaste dagarna. Vad som är sant och vad som är falskt kan vara svårt att veta eftersom sann information blandas med annan information. Jag har hört hinduer tala om att muslimer planerade att döda många hinduer i ett tempel i, eller nära, staden Nuh. Att de var instängda men fick kontakt med folk via mobilen och då kom många poliser. Andra hinduer skall ha svarat med attack på folk i staden Gurugram (som förr hette Gurgaon) och som ligger nära Delhi. En anställd vid moskén skall ha dödats. Över 40 byråd skall också ha svarat med att förbjuda muslimska köpmän att sälja varor i deras byar. Men i vart fall några har ändrat detta då ett sådant beslut skall bryta mot lagen. (Just dessa byar har liten eller nästan ingen muslimsk befolkning). Man skall komma ihåg att Indien har val 2024 till parlamentet och att det sker en hel del nu inför det valet. Regeringssidan har sympatisörer som vill få hinduerna att enas mot huvuddelen av oppositionen. Samtidigt som huvuddelen av oppositionen söker starkt stöd även hos den muslimska befolkningen. Omöjligt att veta vad som är sant – ger er här en länk till BBC som berättar annat än det vi hört här i Indien. Länk. Och Reuters länk. Och Indien Express länk. Och The Hindu länk. VAD som är exakt sant vet vi inte säkert. Men västerländsk media är inte bra på att rapportera från Indien. Främst rapporteras angrepp på minoriteter medan man oftast avstår från att rapportera motsatta händelser.

֍ Indien lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 6,50 procent

֍ Finska verkstadsbolaget Metso har fått en order från Indien till ett värde över 10 miljoner euro, framgår det av ett pressmeddelande. Ordern avser leverans av filter och pumpar till två järnmalmsprojekt i Indien. Leveransen är bokad under andra kvartalet 2023 inom bolagets mineralsegment.

֍ Indiska månfärden med Chandrayaan-3 har nått fram till månen. Den avser att landsätta en forsknings-”rover” på månens yta. Ryssland jagar ikapp med egen sådan månfärd.

֍ Rahul Gandhi, från den ledande familjen i Kongresspartiet) blev för en tid sedan utesluten ur det Indiska parlamentet efter att ha sagt att ha frågat om alla som heter Modi i efternamn är tjuvar. Han syftade på att en person med namnet Modi gömmer sig i England efter att ha förskingrat indiska pengar, och att premiärministern har samma efternamn. En tredje Modi gick till domstol och fick rätt med uteslutningen som följd i lägre domstolar. Nu har indiens högsta domstol, utan att ta ställning i detalj i själva sakfrågan beslutat att Rahul Gandhi skall återinsättas i parlamentet.

֍ Mer än 140 människor har hittills dödats i oroligheterna och hundratals skadats, medan tiotusentals har tvingats fly från sina hem. En sekteristisk konflikt har gripit den lilla indiska delstaten Manipur i månader. Även tidigare har det funnits spänningar mellan majoriteten hinduiska Meitei-gruppen och minoriteten den kristna Kuki-Zomi-stammen och nu har det eskalerat till bittra strider sedan i maj. Protester övergick i delvis väpnad konflikt över krav på att utvidga officiell stamstatus till Meiteis, vilket ger dem rätt till förmåner som tidigare reserverats för Kukis. De sistnämnda anser att de redan har problem som minoritet och om majoriteten får samma regler så hamnar de i sämre läge.

ININDI

֍ ININDI har lagt till en ny YouTube film, på engelska, om indisk MOMS. Se den.

֍ Samtidigt finns den nu ett poddinslag, på svenska, om samma sak. Lyssna på den.

avPer_Oberg

From Sweden, working with business development between India and European Union. Living in Stockholm, Sweden and New Delhi, India. Experienced in import, export, manufacturing, and more issues.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *