• Open-Tid: 9-16 CET
  • inindieu@gmail.com

Nytt tempel & andra nyheter från Indien, 20 januari 2024

Nytt tempel & andra nyheter från Indien, 20 januari 2024

Ram Mandir Tempel i Ayodhya i Norra Indien invigs nu i slutet av januari 2024. Det är en viktig händelse för hinduerna, men som också har ansetts kontroversiell. Orsaken till att det är viktigt för hinduerna är att detta tempel byggs på den plats hinduerna anser vara födelseplatsen för deras gud Ram. Och den är därför symboliskt och religiöst viktig. Men på 1600-talet byggdes här en moské. Därför anser muslimerna att hinduerna inte hade rätt att riva moskén för att bygga ett tempel.  Men hinduerna sa att det talas om att det fanns ett gammalt hindutempel på platsen innan. Så småningom genomfördes en arkeologisk utgrävning med både hinduiska och muslimska arkeologer. Resultatet bekräftade historien om ett gammalt tempel där. Man löste det genom att bestämma att ett nytt hindutempel skulle få byggas där men gav dessutom en ny tomt för att bygga en modern ny moské i närheten. Kontroverserna lever dock kvar. Det diskuteras av olika personer vad tempelbygget betyder och vad den står för. I närheten har man invigt en ny internationell flygplats, och järnvägsstationen har rustats upp, plus att staden Ayodhya fått en ansiktslyftning. Men invigningen blir ett storslaget event. Först efter invigningen lär vi få se ordentliga bilder inifrån – hur det blev. Men vi tar med en länk till en 2 månader gammal video när bygget gick in i slutskedet. Notera att Indierna använder begreppet lac – som betyder 100 000 och crore som betyder 10 miljoner. Länk.

Nya Ram Templet, Indien

DAVOS, Schweiz, (Reuters) – Indien siktar på 100 miljarder dollar i årliga utländska direktinvesteringar (FDI) ”under de närmaste åren”, sa dess IT-minister på onsdagen, när premiärminister Narendra Modi försöker locka investerare inför ett omval. ”Vi ser en jämn tillväxttakt på 6-8 procent under det kommande decenniet, och det bygger på en mycket tydligt genomtänkt strategi. Den här strategin har fyra stora motorer, sade IT-minister Ashwini Vaishnaw också till Reuters i en intervju vid World Economic Forum i Davos.

Trots tekniska problem – Boeing får ny jätteorder från Indien. Flygplanstillverkaren Boeing får en order på 150 stycken Max Jets från Indiens nystartade flygbolag Akasa Air, rapporterar Bloomberg. Det senaste året har det kommit en våg av beställningar från den indiska marknaden där flygbolagen satsar på den växande medelklassens reseintresse. Över 900 flygplan beställdes av indiska flygbolag förra året. Den nya beställningen på 150 flygplan från Boeing omfattar inte den modell som granskats efter Alaska Airlines-incidenten då en säkerhetsdörr lossnade under flygningen.

Ny svensk uppfinning hjälper till i Indien. www.tn.se skriver: Indiska bonden Sangitaben Rathod är pionjär i sin by. Hon vågade satsa på en ny svensk uppfinning som ger henne tre gånger så stora skördar som förut. På kuppen blev hon inbjuden till det globala klimatmötet i Dubai, till samma scen som Hillary Clinton. Sangitaben Rathod möter TT:s utsända i skuggan intill den svenska paviljongen på FN:s klimatmöte COP28. Inne i paviljongen huserar miljöteknikbolaget Spowdi, som är en av orsakerna till att hon gjort den långa resan. Deras solcellsdrivna droppbevattningssystem har på sätt och vis förändrat hennes liv som småjordbrukare i Gujarat i nordvästra Indien. – Det var ett väldigt svårt beslut att våga testa den nya metoden. Ingen hade hört talas om den. Jag visste inte om den skulle fungera och det handlade ju om hela vårt levebröd, säger hon. Länk till sida på svenska.

Indisk mjölkproduktion har gått från 55,6 millioner liter per år 1991 till 221,1 millioner liter 2022. Länk

100 miljoner indier ska vara klassade som välbärgade år 2027. Läs artikel i Times of India.

avPer_Oberg

From Sweden, working with business development between India and European Union. Living in Stockholm, Sweden and New Delhi, India. Experienced in import, export, manufacturing, and more issues.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *